Maatschappelijke Betrokkenheidscommissie is weer lekker bezig!

Maatschappelijke Betrokkenheidscommissie is weer lekker bezig!

De Maatschappelijke Betrokkenheidscommissie op het RSG, beter bekend als de MBC, houdt zich elk jaar bezig met het organiseren van acties om geld op te halen voor goede doelen of het ondernemen van initiatieven om een bijdrage te doen aan de maatschappij. Nu begrijp ik het heel goed als dit allemaal een beetje klinkt als een ver van je bed show, daarom wil ik hier graag laten zien wat wij als MBC allemaal concreet aan het doen zijn!

Ik denk dat je grofweg kan stellen dat de MBC twee dingen doet: ten eerste organiseren we grote activiteiten binnen de vereniging om geld in te zamelen voor goede doelen, maar we gaan met de commissie ook de stad in om op veel kleinere schaal te helpen, buiten RSG. Een voorbeeld van een van onze grotere activiteiten was het Glazen Huis dat wij in december 2017 in de Sociëteit gebouwd hebben. Met de commissie hebben we 24 uur lang gevast en radio gemaakt voor Serious Request. Het was ontzettend gaaf om te zien hoe zo’n actie aanslaat op de vereniging. Ontzettend veel mensen zijn even langs gekomen of hebben onze radio via de livestream beluisterd vanuit huis. Luisteraars konden online een donatie doen om een bepaald nummer aan te vragen en op de sociëteit snacks kopen of donaties doen. Uiteindelijk hebben we een bedrag van zo’n 1300 euro opgehaald voor Serious Request! Korter geleden, op Valentijnsdag, hebben wij rozen en cupcakes verkocht voor de Hartstichting. Onder het mom: ‘koop een roos en help de Hartstichting om alle gebroken harten te repareren.’ Hoewel deze actie was ingestoken als een inzamelingsactie was het heel gaaf om te zien dat hij ook binnen het RSG voor veel blijheid zorgde.

De tweede soort acties waarop ik doelde zijn van een heel ander kaliber, veel persoonlijker. Zo zijn we in december als Sint en Pieten langs gegaan bij een opvang voor kinderen met een terminale ziekte en bij een gezinshuis met gezinnen die om een bepaalde reden niet meer zelfstandig voor hun kinderen konden zorgen. Op deze manier kom je heel dichtbij de mensen. Dit zie je ook terug bij onze samenwerking met Het Danspaleis en hun actie een Praatje en een Plaatje. Dit is een initiatief waarbij de vrijwilligers worden gekoppeld aan een oudere die niet meer zo veel socialen contacten heeft of weinig buiten de deur komt. We gaan dan allemaal individueel een aantal keer langs bij een oudere met een platenspeler en een koffertje met plaatjes om te kletsen en muziek te luisteren. Op deze manier kan je op hele kleine schaal veel betekenen voor mensen en dat is erg bijzonder. Uiteindelijk willen we met de commissie en onze oudere een Danspaleis bezoeken om een middag te dansen en te lachen en mensen te leren kennen.

Ook later dit jaar staan er nog een aantal hele mooie activiteiten op de planning! Ik kijk uit naar alle blije gezichten die we hopelijk nog tevoorschijn gaan toveren!
Op de MBC!

Lotte van der Zel
h.t. Praeses Maatschappelijke Betrokkenheidscommissie