Energie besparen als student!

Energie besparen als student!

Zo kun je als student besparen op energiekosten

Eerlijk is eerlijk; als student zijnde heb je het niet altijd even breed. De studie kost nogal wat, en dan komt het collegegeld, boekengeld en de boodschappen er ook nog eens bij kijken. Van de wekelijkse feesten en partijen nog niet gesproken. Het is dus altijd fijn om wat extra manieren te vinden om geld te kunnen besparen: houd je aan het einde van de maand toch net wat meer over.

Kies de juiste energieleverancier

Kun je zelf je energieleverancier kiezen? Dan doe je er verstandig aan om de mogelijkheden ieder jaar weer te vergelijken. Je mag je contract iedere keer gewoon opzeggen, en overstappen naar een andere leverancier. Heeft iemand anders scherpe tarieven? Dan stap je gewoon over. Deze kleine moeite kan je tientallen euro’s per maand besparen. Een goed begin om flink te besparen op de energiekosten.

Stap over op LED verlichting

De kans is groot dat je nog gloei- of spaarlampen in de vereniging en op je kamer hebt hangen. Door deze eenmalig te vervangen door LED lampen kun je flink wat besparen op de energiekosten. LED verlichting is de meest duurzame vorm van verlichting op dit moment, en hoewel de lampen wellicht wat duurder in aanschaf zijn, leveren ze veel rendement. Daarnaast gaan de LED lampen zo’n 30 jaar mee, en hoef je jezelf de komende jaren dus geen zorgen te maken over het vervangen van lampen.

Gebruik natuurlijk licht

Met een beetje geluk valt er genoeg natuurlijk licht in je kamer. Het is dan in veel gevallen ook onnodig om kunstmatige verlichting de hele dag aan te laten staan. Richt je kamer op zo’n manier in dat je optimaal gebruik kunt maken van het natuurlijke licht dat binnenvalt. Je bed onder het raam is natuurlijk erg fijn, maar door juist je bureau hier te plaatsen kun je daadwerkelijk gebruik maken van het natuurlijke licht. Het scheelt je mooi weer een paar lampen die je anders aan zou moeten zetten.

Laat geen lichten onnodig branden

In het soms wat chaotische en drukke studentenleven kan het uitschakelen van de lampen snel vergeten worden. Probeer dus een routine op te bouwen waarin je iedere keer dat je de ruimte verlaat, of bemerkt dat kunstmatige verlichting niet meer nodig is, je de lichten direct uitschakelt. Mocht je de mogelijkheid hebben dan kun je de verlichting zelfs aansluiten op een tijdschakelaar of een slim verlichtingssysteem. Hiermee kun je het gebruik van de verlichting makkelijk onder controle houden en zit je aan het einde van de maand niet langer met zo’n torenhoge energierekening.