Een sportdag voor buurt en gezin

Een sportdag voor buurt en gezin

Kinderen: IBS Ibn-i Sina, 18 kinderen uit groep 7

Studenten: RSG 6 studenten

Wijk/stad: Zuidwijk/Rotterdam

Thema: Sport, Beweging & Gezondheid

 

In oktober 2019 zijn achttien kinderen van IBS Ibn-i Sina begonnen aan hun Move-project met zes leden van het RSG. Het thema Sport, Beweging & Gezondheid was al snel gekozen door de kinderen. Ze vinden gezond eten en voldoende beweging enorm belangrijk. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de buurt! Daarom kwamen ze op het idee om een sportdag te organiseren voor hun wijk, Zuidwijk. Door de coronacrisis heeft het project halverwege een andere wending gekregen, en hebben de studenten uiteindelijk een online sportles voor de kinderen en hun gezin opgezet.

WAT WIL JE DOEN VOOR DE BUURT?

De studenten zijn drie keer naar de klas van de kinderen gegaan voor de bedenk & doe sessies. Tijdens deze sessies hebben de leden van RSG en de kinderen gebrainstormd over de uitdagingen in de buurt van de school. De kinderen zaten vol met uiteenlopende ideeën. Zo vertelden ze dat de wijk ’s avonds niet echt veilig is en dat ze daar iets aan zouden willen doen. Daarnaast zagen ze ook afval op straat. Uiteindelijk kozen ze voor een activiteit die perfect aansluit op het thema van het project, namelijk een sportdag voor alle buurtbewoners. Tijdens de derde bedenk & doe sessie hebben de studenten en de kinderen dit idee verder uitgewerkt. Zowel de kinderen als de commissie waren heel enthousiast!

EEN ANDERE WENDING…

Het idee van de kinderen, de sportdag voor de buurt, kon helaas niet uitgevoerd worden vanwege de coronacrisis. Ook is het uitstapje naar het studentenleven bij dit project niet doorgegaan vanwege de vertraging die het project door zowel de slechte weersomstandigheden in februari, als door de coronacrisis heeft opgelopen. Maar de commissie is gelukkig altijd enthousiast en gemotiveerd gebleven! Na een onzekere periode zijn ze aan de slag gegaan met het maken van twee video’s: een video over het studentenleven en een video waarin ze een sportles-voor-thuis geven. De hele familie kan zo gezellig meedoen met het sporten! De video’s zijn uiterlijk 30 april 2020 met de leerkracht en de projectcoördinator van Stichting Move gedeeld, waarna zij de video’s hebben doorgestuurd naar de leerlingen en hun families. Op deze manier verspreidden de leden van het RSG het belang van Sport & Beweging, ook in tijden van corona. Zo inspireren ze niet alleen de kinderen, maar ook hun families. Een geluk bij een ongeluk en een prestatie waar ze toch trots op mogen zijn!

Over Stichting Move
Stichting Move koppelt kinderen van basisscholen uit minder bedeelde wijken aan studenten. Tijdens een project van 3 tot 6 maanden zetten ze samen een project op om de buurt te verbeteren. Dit kan van alles zijn: etentjes met ouderen, opruimen van afval of een sportdag organiseren voor de buurt. Gedurende het project bezoeken de studenten vier keer de basisschool, verkennen ze de buurt en brengen ze de problemen in de wijk in kaart. Op hun beurt nemen de studenten de kinderen een dagje mee naar de universiteit om de leerlingen kennis te laten maken met het studentenleven. Op deze manier ontstaat er een uitwisseling plaats tussen twee groepen waarbij de talenten van zowel de studenten als de kinderen ingezet worden.